11 Mayıs 2010

Sanatçı Postacıdır



Nedense yalnızken üretkendir tüm takıntılı sanatçılar. Takıntısız olanı da pek yoktur aslında. Neden takıntılıdır tüm bu sanatçılar? Sanat mı takıntıdan çıkar, takıntı mı sanattan geyiği başlatmak lazım burada ama ucuz olur.

Ben de takıntılı bir insanım. Nedir takıntım biliyor musunuz? Takıntısı olan insanlara takıntı oluyorum ve bu zaafım maalesef benim onlardan farklı olabilmeme engel oluyor.

Her neyse, neden yalnızken bu üretkenlik? Neden kalabalıklar engel yaratıcılığa? Yaratıcılık kelimesini silmiştim yerine üretkenlik kelimesini kullanacaktım ama bu konuyu da vurgulayayım diye silmedim. Çünkü; yaratılmışlar ancak üretir, kendi yaratılmış olan asla yaratamaz.

Yalnız kalamaz insan. Yalnızım dediği an kendisi ile beraberdir. Kendisi ile sohbet eder, dinler ya da bir yolculuğa çıkar. Kalabalıkları gördü mü, geri kaçar o kendiniz. Kendini göstermek istemez. Çünkü aslı gösterdiğiniz gibi değildir o ve siz onun gerçek halini göstermemekte direnirsiniz.

Çelişki, çelişki. Bir insan ki onda hiç çelişki yok, bilin ki insanlık mertebesini aşmıştır, ya da o henüz insan olmuştur, biz kendimize yeni bir sınıf arayalım.

Herkes sevdiğinle baş başa iken sohbet etmeyi ve zaman geçirmeyi tercih eder. Üçüncü bir kişinin katıldığı ortamlarda hava hemen değişir bütün o aşka rağmen.

Üreten insanların da yalnız kalmaları istemesi, esasında kendilerini ve tüm kâinatı yaratan sevgiliyle geçirilecek o özel vakitlerdir. Farkında ya da değil iletmek üzere alır notalarla ya da kelimelerle şekillendirilmiş mesajları ve sunar sanatçı ismi altında tüm insanlara. Sanatçı bir postacıdır eğer farkında ise. Ama çok değerli ve özel şeyler taşıyan ve dağıtan bir postacı.

Çok insan vardır ki böyle bir postacı olmaya doğal olarak çok özenmektedir. Kendini kurcalar ve kazar mütemadiyen bir şeyler üretebilmek için. Oysa üretmeye değil evreni dinlemeye fokuslanmalı bunu arzu edenler. Gönlüne fısıldananları asla irdelemeden dökmelidir ortaya. Öyle ki kendi de şaşacaktır ve döktüklerinin hiç birini kendine ait göremeyecektir bunu daha sık yaşadıkça.

Postacı olmak çok özel bir görevdir Yaradan'ın bazı kullarına verdiği. Görevdir kesinlikle hediye değildir. Yükünün önemini ve sorumluluğunu bilerek, kibirden uzak taşınmalıdır bu tarz yükler. Öyle ki bu görevi icra etmekten men edilmeyesiniz. O kayıp ne büyük bir kayıptır, nasıl acı verir.